Veelgestelde vragen betreffende baksteen


Productie
V:
Uit welke grondstof bestaat baksteen?
A:
De grondstof van baksteen is klei. Er zijn 3 soorten klei: rivierklei, zeeklei en Löss of bergklei. Klei bestaat uit zeer fijn zand, kleimineralen, metaaloxiden, plantenresten en kalk. Als er veel ijzeroxide in de klei zit wordt de baksteen bij het bakken rood en als er veel kalk in de klei zit wordt de baksteen bij het bakken geel. Nederland heeft veel rivierklei, vooral langs de Maas, de Waal en de Rijn. Daarom stonden er vroeger veel steenfabrieken bij de rivieren.
V:
Hoe wordt baksteen geproduceerd?
A:
.
V:
Waar wordt gevelbaksteen geproduceerd?
A:
Gevelbaksteen wordt in Nederland nog geproduceerd door 13 bedrijven welke de beschikking hebben over 32 productielocaties. Het betreft de volgende steenfabrieken: Ook worden er incidenteel baksteenproducten geïmporteerd uit Duitsland en België.
Eigenschappen
V:
Over welke unieke eigenschappen beschikken blokken en stenen van kalkzandsteen?
A:
Kalkzandsteen heeft een aantal unieke eigenschappen: ademend vermogen, het vermogen warmte te accumuleren, geluidwering, onbrandbaarheid, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.
V:
Kalkzandsteen beschikt over ademend vermogen. Wat is dat?
A:
Kalkzandsteen is in staat vocht op te nemen en later gecontroleerd weer af te staan. Dat helpt de vochthuishouding in een gebouw beheersbaar te maken. Met andere woorden: het zorgt voor een aangenaam leefklimaat. Bovendien krijgen daardoor vocht en schimmels geen kans.
V:
Kalkzandsteen beschikt over warmte-accumulerend vermogen. Wat is dat?
A:
Kalkzandsteen is in staat een deel van de warmte in een ruimte op te nemen en die bij afkoeling weer af te geven. Dat betekent dat de buitentemperaturen pas na verloop van tijd van invloed zijn op binnentemperaturen. Warmte wordt dus pas na uren van invloed op de binnentemperatuur van een gebouw, maar dan heeft de natuur in de meeste gevallen al voor afkoeling gezorgd. Kortom: koel in de zomer en behaaglijk in de winter.
V:
Hoe komt het dat kalkzandsteen geluid zo goed isoleert?
A:
Dat komt door de grote massa van kalkzandsteen. Hoe groter de massa van een materiaal, des te beter de geluidwerende eigenschappen.
V:
Is kalkzandsteen onbrandbaar?
A:
Ja, kalkzandsteen behoort tot de onbrandbare bouwmaterialen. Afhankelijk van de wanddikte is kalkzandsteen in staat een brand meer dan 360 minuten te weerstaan. Het behoudt zijn eigenschappen en vervormt dus niet.
V:
Kan kalkzandsteen tegen vocht?
A:
Ja, in principe kan kalkzandsteen tegen vocht. Sterker: het is in staat vocht op te nemen en gecontroleerd weer af te staan. Maar als u kalkzandsteen verwerkt in regenachtige omstandigheden, is het mogelijk dat het te veel vocht opneemt en gaat verkleuren of gaat ‘zwemmen’. Dek kalkzandsteen in die omstandigheden altijd goed af.
V:
Kan kalkzandsteen tegen vorst?
A:
Ja. Winterse omstandigheden zijn in principe geen probleem bij het werken met kalkzandsteen. Pas wel op met strooizout, dat kan kalkzandsteen aantasten. Zie ook de speciale rubriek ‘Winterwerk’.
Werken met stenen en blokken (algemeen)
V:
Waarom zou ik kalkzandsteen blokken of stenen gebruiken als ik wil (ver)bouwen?
A:
Omdat producten van kalkzandsteen u veel verwerkingsvoordelen bieden. Ze zijn arbeidsvriendelijk, eenvoudig te lijmen of metselen, u boekt snel een stevig resultaat en de afwerkingmogelijkheden (zie de afzonderlijke vragen daarover) zijn onbeperkt.
V:
Welke kalkzandsteen blokken en stenen zijn er?
A:
U heeft de keuze uit metselstenen, metselblokken en lijm- en vellingblokken. Daarnaast zijn er ook lijm- en vellingelementen die altijd mechanisch moeten worden verwerkt, in de regel door een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn ook een aantal speciale producten (zie de rubriek ‘Specifieke toepassingen’): Silka levert het L4- en het V4-blok met vier leidingkanalen en de Klimaatwand en Calduran levert het Afschot-element.
V:
In wat voor projecten kan ik de blokken en stenen van kalkzandsteen toepassen?
A:
De producten van kalkzandsteen hebben een breed toepassingsgebied. Ze vinden hun weg naar de woningbouw, utiliteitsbouw, projecten in het kader van renovatie en agrarische bouw. U kunt ze gebruiken voor funderingen, kelders, dragende en niet-dragende binnenwanden en binnenspouwbladen, woningscheidende wanden, brandwanden en gevels. De meeste kalkzandsteen producten zijn alleen geschikt voor vuilwerk; een aantal is ook te gebruiken voor één- of tweezijdig schoonwerk.
V:
Wat is beter, lijmen of metselen van kalkzandsteen?
A:
Dat hangt ervan af wat u prettiger vindt of wat u gewend bent. Het ene is niet ‘beter’ of ‘slechter’ dan het andere. Toch wordt het grootste deel van de kalkzandsteenwanden tegenwoordig verlijmd omdat dat een aantal voordelen biedt boven metselen. Maar in principe kunt u zelf kiezen uit vier mogelijkheden: lijmen van blokken, lijmen van elementen, metselen van stenen en metselen van blokken.
V:
Welke voordelen heeft het lijmen van kalkzandsteen lijmblokken?
A:
Lijmen levert een goedkopere wand per vierkante m op, het gaat sneller en gemakkelijker dan metselen en bij regen of vorst kunt u langer doorwerken. Verder liggen de logistieke kosten lager, is het werken met lijmblokken schoner en kunt u besparen op de kosten van afwerking: u hoeft niet meer te voegen en tegelwerk kunt u rechtstreeks op de wand aanbrengen. Het verbruik van mortel is gering, bij mechanische verwerking van lijmblokken zijn geen steigers nodig en het resultaat is bij lijmwerk sterker, het dragende vermogen en de hecht- en buigtreksterkte groter.
Voorbereiding
V:
Hoe dik moet een kalkzandsteenwand zijn?
A:
De wanddikte is afhankelijk van vele factoren. De meest belangrijke zijn:
  • Is de wand dragend of niet-dragend. Bij een dragende wand moeten sterkte, stijfheid en stabiliteit worden berekend door een constructeur.
  • Wat is de belasting op de wand.
  • Wat zijn de afmetingen van de wand qua hoogte en lengte.
  • Welke eis voor de geluidsisolatie wordt er aan de wand gesteld.
  • Is de wand onderdeel van een brandscheiding. Zo ja hoeveel minuten brandwerend moet de wand zijn.
  • Wordt de wand nog in horizontale richting belast door bijvoorbeeld wind. Denk bij bedrijfshallen aan de industriedeuren die open kunnen staan.
Kalkzandsteen stenen en blokken zijn leverbaar in verschillende diktes oplopend vanaf 67 mm tot 300 mm.
V:
Hoeveel kalkzandsteen blokken of stenen heb ik nodig?
A:
In de assortimentsoverzichten van de producenten staat precies vermeld hoeveel blokken of stenen er in een vierkante meter verwerkt worden bij een bepaalde druksterkte. Houdt daarnaast rekening met zo'n 3% knip- en/of zaagverlies.
V:
Welke verwerkingsmaterialen heb ik nog meer nodig?
A:
Voor het lijmen van kalkzandsteen lijmblokken heeft u lijmmortel nodig. Voor het stellen van de kim (de onderste laag) van kalkzandsteenwanden heeft u metselmortel of speciale kimmortel of kimfix nodig. En voor de verankering zijn speciale verankeringsmaterialen leverbaar. De benodigde hoeveelheden staan in de assortimentsoverzichten van de producenten.
V:
Waar bestel ik de benodigde materialen?
A:
Bestel de benodigde materialen (schriftelijk) bijtijds bij uw bouwmaterialenhandel. Denk ook aan de lijm, de metselmortel en de verankeringsmaterialen die u nodig heeft.
V:
Hoe sla ik de geleverde materialen op?
A:
Zorg voor een goede losplaats. In de regel worden uw kalkzandsteen producten verpakt op pallet geleverd. Dat voorkomt vervuiling en beschadiging. Zorg ervoor dat u ze schoon, droog en op een voldoende draagkrachtige ondergrond opslaat.
V:
Welke gereedschappen heb ik nodig?
A:
Dat hangt ervan af of u metselt of lijmt met kalkzandsteen. Bij metselen gebruikt u het gebruikelijke metselgereedschap, aangevuld met een knipschaar (voor het op maat knippen van metselblokken en -stenen) en een klemboy. Bij lijmen heeft u in ieder geval de volgende gereedschappen nodig:
  • een lijmbak per wanddikte
  • een lijmschep per wanddikte
  • een lijmmortelmixer (stukadoorsmixer) of kuipmixer
  • een knipmachine
  • een klemboy
  • een blokkenstelmachine (als u blokken verwerkt die zwaarder zijn dan 14 kilo)
  • (metalen) schoormateriaal
Denk verder aan een kunststof speciekuip, emmers, een stukadoorstroffel, een vuisthamer met rubber kop, een stukadoorsmes, een verhoogde stukadoorstrap of schragensteiger en een korte waterpas.
Lijmen van een wand
V:
Ik heb alle voorbereidende stappen genomen. Hoe begin ik aan de wand van kalkzandsteen blokken of stenen?
A:
Volg in ieder geval de onderstaande vier stappen. Daarna hangt het af van uw keuze voor lijmen of metselen. Zie de afzonderlijke vragen daarover.
  • Stap 1: let op de maatvoering en stel de profielen. Een nauwkeurige maatvoering bepaalt de kwaliteit van uw werk. Let op toleranties van de kalkzandsteen producten en besteed voldoende aandacht aan de plaatsing van profielen en de plaatsing van kozijnen.
  • Stap 2: bepaal de hoogte van de wand. Zo kunt u ook de juiste laagverdeling achterhalen.
  • Stap 3: opper de materialen. Plaats de pakketten blokken of stenen zo dicht mogelijk naast de tegenoverliggende vloeroplegging. Denk eraan dat u voldoende vrije werkruimte houdt. Bij het werken op hoogte: denk aan uw veiligheid! Zorg voor randbeveiliging en leg vloer- en trapuitsparingen dicht.
  • Stap 4: gebruik het juiste gereedschap. Kijk bij ‘Voorbereiding’ voor een overzicht.
V:
Ik wil een wand lijmen met kalkzandsteen lijmblokken. Hoe doe ik dat?
A:
Doorloop eerst de vorige vier vragen. De daarop volgende stappen hebben we - in de juiste volgorde - verwerkt in de vragen hieronder. Het gaat om achtereenvolgens:
  • het bepalen van de kimhoogte en het stellen van de kim
  • het aanmaken van de lijmmortel
  • het lijmen van de wand
  • het dilateren van de wand
  • het verankeren van een wand
  • het aansluiten van een wand op vloer, andere wand of plafond
  • het uitvlakken van een wand
  • het schoren van de wand
  • het afwerken van de wand
V:
Waarom moet ik een kimconstructie maken onder een wand van kalkzandsteen lijmblokken?
A:
Een kimconstructie garandeert een zuiver vlakke ondergrond die zowel in langs- als in dwarsrichting waterpas ligt. Daarnaast fungeert de kim als passtrook voor de bovenliggende lagen lijmblokken: door de juiste kimhoogte te kiezen, hoeft u de bovenste laag blokken niet op maat te zagen.
V:
Hoe stel ik de kim onder een wand van kalkzandsteen lijmblokken?
A:
De kim van wanden die u met kalkzandsteen lijmblokken wilt optrekken, kunt u maken met in verschillende standaardhoogtes verkrijgbare kimblokken. U kunt ook op het werk geknipte of gezaagde blokken of kleinsformaten gebruiken. Stel de blokken zuiver vlak, waterpas en op hoogte aan de metseldraad in een vlijlaag (stelvoeg) van zandcementspecie of de speciale kimmortel of kimfix. De kim moet volledig dragen op de ondergrond. Laat de kimconstructie voldoende uitharden vóór u begint met het stellen van de blokken.
V:
Wat is kimmortel of kimfix?
A:
Kimmortel of kimfix is een speciale mortel die u gebruikt bij het stellen van kimblokken. De verschillende benamingen worden gebruikt voor hetzelfde product qua eigenschappen. U bouwt hierop de kim van een kalkzandsteenwand; kijk bij ‘Bouwen van een wand’ voor meer informatie over het stellen van de kim. Kimmortel of kimfix is afgestemd op de materiaaleigenschappen van kalkzandsteen, het hardt snel uit, heeft een hoge druksterkte en is geschikt voor dragende en niet-dragende constructies.
V:
Hoe maak ik lijmmortel aan?
A:
Lijmmortel wordt geleverd in zakken van 25 kilo. Meng de inhoud van een zak met ongeveer 6 liter water tot een smeuïge massa ontstaat. Doe dat gedurende ongeveer 4 minuten, zodat het water in de mortel zich goed kan hechten aan de cementdeeltjes. Houd bij het aanmaken rekening met een verwerkingstijd van ongeveer 4 uur; het is dus raadzaam om in warme of koude periodes niet te veel lijmmortel in voorraad aan te maken om uitdroging of bevriezing te voorkomen. Lijmmortel is er in een zomer- en een wintervariant. De wintermortel is te verwerken tot een temperatuur van -3 graden Celsius. Lees de vragen en antwoorden in de rubriek ‘Winterwerk’ voor meer informatie.
V:
Hoe maak ik kimmortel of kimfix aan?
A:
U maakt kimmortel of kimfix aan met 2,6 liter schoon leidingwater per 25 kilogram mortel (dat is de inhoud van één zak). Meng gedurende 4 minuten tot een homogene, klontvrije massa ontstaat. Let op: verwerk kimmortel niet bij temperaturen beneden 0 graden Celsius.
V:
Hoe dik moet de stelvoeg onder de kimconstructie zijn?
A:
De dikte van de stelvoeg onder de kimconstructie bedraagt 10 tot 30 mm.
V:
Hoe hoog kan ik lijmwerk optrekken?
A:
U kunt lijmwerk van kalkzandsteen lijmblokken in één keer verdiepingshoog (dus tot 2,70 m) optrekken.
V:
Moet ik de kalkzandsteen blokken nog een voorbehandeling geven?
A:
In principe niet. Soms kunnen de blokken te droog zijn voor verwerking. In dat geval moet u ze vóór de verwerking licht bevochtigen.
V:
Hoe verlijm ik kalkzandsteen lijmblokken?
A:
U verlijmt kalkzandsteen lijmblokken altijd rondom. De enige uitzondering zijn vellingblokken in wanden waaraan geen verdere eisen worden gesteld, zie de rubriek ‘Schoonwerk’. Stapel de lijmblokken in verband vol en zat. Houd een blijvende lintvoegdikte aan van 2 mm en een stootvoegbreedte van 3 mm. Gebruik altijd een lijmbak en een lijmschep. Drijf de blokken eventueel aan met een rubber hamer. Let op: verwerk producten die zwaarder zijn dan 14 kilogram altijd mechanisch!
V:
Waarom moet ik een lijmschep en een lijmbak gebruiken en hoe stel ik ze in?
A:
Voor de correcte lint- en stootvoegdikte is het raadzaam een lijmbak en een lijmschep te gebruiken omdat u daarmee altijd de juiste hoeveelheid lijmmortel aanbrengt. Stel de lijmbak in op 4 mm laagdikte - de dikte van een poot van uw duimstok - en de lijmschep op 3 mm laagdikte. De uiteindelijke lintvoeg moet 2 mm dik zijn en de stootvoeg 3 mm. Let op: verwijder uitstulpende lijmresten binnen een uur na het lijmen, ook aan de spouwzijde.
V:
Hoe maak ik passtukken in wanden?
A:
U kunt passtukken maken door die uit een blok te knippen of te zagen. Knippen doet u met de speciale knipmachine voor kalkzandsteen.
V:
Hoe vlak ik een wand van kalkzandsteen lijmblokken uit?
A:
Zorg er eerst voor dat u uitstulpende lijmresten binnen een uur na het lijmen verwijdert. Heeft de wand een spouwzijde, steek dan ook daar de resten af, zodat het isolatiemateriaal goed op de wand kan aansluiten. Zet vervolgens eventuele naden en beschadigingen dicht. Kijk bij ‘Wandafwerking’ voor meer informatie.
V:
Hoe schoor ik een wand van kalkzandsteen lijmblokken?
A:
Een wand van kalkzandsteen lijmblokken moet u op voldoende plaatsen voorzien van ondersteuning om omvallen te voorkomen. De juiste hoeveelheid schoren is afhankelijk van de wanddikte en de hoeveelheid meegelijmde dwarsverbanden. Vuistregel is dat een wand om de 5 m moet worden gesteund door een dwarsverband of een (metalen) schoor. Schoren verwijdert u weer als de (verdieping)vloer op de wanden ligt.
V:
Hoe werk ik een wand van kalkzandsteen lijmblokken af?
A:
Zie de rubriek ‘Wandafwerking’.
Metselen van een wand
V:
Ik heb alle voorbereidende stappen genomen. Hoe begin ik aan de wand van kalkzandsteen blokken of stenen?
A:
Volg in ieder geval de onderstaande vier stappen. Daarna hangt het af van uw keuze voor lijmen of metselen. Zie de afzonderlijke vragen daarover.
  • Stap 1: let op de maatvoering en stel de profielen. Een nauwkeurige maatvoering bepaalt de kwaliteit van uw werk. Let op toleranties van de kalkzandsteen producten en besteed voldoende aandacht aan de plaatsing van profielen en de plaatsing van kozijnen.
  • Stap 2: bepaal de hoogte van de wand. Zo kunt u ook de juiste laagverdeling achterhalen.
  • Stap 3: opper de materialen. Plaats de pakketten blokken of stenen zo dicht mogelijk naast de tegenoverliggende vloeroplegging. Denk eraan dat u voldoende vrije werkruimte houdt. Bij het werken op hoogte: denk aan uw veiligheid! Zorg voor randbeveiliging en leg vloer- en trapuitsparingen dicht.
  • Stap 4: gebruik het juiste gereedschap. Kijk bij ‘Voorbereiding’ voor een overzicht.
V:
Ik wil een wand metselen met kalkzandsteen metselstenen of -blokken. Hoe doe ik dat?
A:
Doorloop eerst de vorige vier vragen. De daarop volgende stappen hebben we - in de juiste volgorde - verwerkt in de vragen hieronder. Het gaat om achtereenvolgens:
  • het aanmaken van metselspecie
  • het metselen van de wand
  • het verwijderen van specie
  • het voegen van de wand (bij schoonwerk)
  • het schoren van de wand
  • het afwerken van de wand
V:
Wat voor metselspecie moet ik gebruiken bij het werken met kalkzandsteen metselstenen en -blokken?
A:
Gebruik voor het metselen met kalkzandsteen een specie die voldoet aan een bepaalde verhouding in volumedelen (zoals die hieronder staat) of gebruik een prefab specie. Let er wel op dat deze prefab specie voldoet aan de in NEN-EN 998-2 en BRL 1905 gestelde eisen.
Samenstelling specie voor zomerwerk in binnenmuren: 1 deel cement, 2 delen luchtkalk, 9 delen zand.
Samenstelling specie voor winterwerk (beneden 5°C) in binnenmuren: 1 deel cement, 1 deel luchtkalk, 6 delen zand
V:
Hoe hoog kan ik metselwerk optrekken?
A:
U kunt metselwerk in één keer optrekken tot een hoogte van ongeveer 1,5 m.
V:
Moet ik de metselstenen of -blokken nog een voorbehandeling geven?
A:
In principe niet. Soms kunnen de stenen of blokken te droog zijn voor verwerking. In dat geval moet u ze vóór de verwerking licht bevochtigen.
V:
Hoe vermetsel ik metselstenen en -blokken van kalkzandsteen?
A:
Vermetsel de metselstenen of -blokken in verband vol en zat. Plaats de eerste laag blokken of stenen in een laag stelspecie waarvan de dikte afhankelijk is van de gekozen lagenmaat en de dikte van de lintvoeg. Stel de stenen of blokken zuiver vlak en waterpas aan de metseldraad. Plaats de blokken koud tegen elkaar en zet de verticale voegen vol bij het aanbrengen van de mortel voor de volgende lintvoeg.
Let op: voor schoonwerk geldt een wat andere werkwijze. Kijk in de rubriek ‘Schoonwerk’ voor meer informatie.
V:
Hoe dik moet de stelvoeg van een te metselen wand zijn?
A:
Dat hangt af van de lagenmaat die u voor uw wand kiest en de dikte van de lintvoeg die u aanhoudt. Houd rekening met een dikte van 10 tot 20 mm.
V:
Hoe maak ik passtukken in wanden?
A:
U kunt passtukken maken door ze te knippen of te zagen. Knippen doet u met de speciale knipmachine voor kalkzandsteen.
V:
Wat doe ik na het metselen van de wand?
A:
Verwijder na het metselen van de wand eerst de uitstulpende en overtollige mortelresten en eventueel speciesluier.
V:
Hoe schoor ik een wand van kalkzandsteen metselstenen of -blokken?
A:
Een wand van kalkzandsteen metselstenen of -blokken moet u op voldoende plaatsen voorzien van ondersteuning om omvallen te voorkomen. De juiste hoeveelheid schoren is afhankelijk van de wanddikte en de hoeveelheid meegelijmde dwarsverbanden. Vuistregel is dat een wand om de 5 m moet worden gesteund door een dwarsverband of een (metalen) schoor. Schoren verwijdert u weer als de (verdieping)vloer op de wanden ligt.
V:
Hoe werk ik een wand van kalkzandsteen metselstenen of -blokken af?
A:
Zie de rubriek ‘Wandafwerking’.
Gespecialiseerd lijmbedrijf
V:
Waarom zou ik een gespecialiseerd lijmbedrijf zoals Euroblok BV inschakelen?
A:
Een gespecialiseerd lijmbedrijf heeft ervaring met het veilig en arbovriendelijk verwerken van kalkzandsteenproducten. Ook beschikt zij over alle benodigde hulpmaterialen, zodat er geen stagnatie optreed in de werkzaamheden. En natuurlijk niet in het minste: het resultaat is wat u van professionals mag verwachten: professioneel!
V:
Waaraan voldoet een gespecialiseerd lijmbedrijf?
A:
Een gespecialiseerd lijmbedrijf voldoet tenminste aan de volgende kenmerken:
  • is aangesloten bij de brancheorganisatie VKL, de ‘Vereniging Kalkzandsteen Lijmbedrijven’;
  • is in het bezit van de vereiste KOMO-certificaten;
  • heeft een aansprakelijkheidsverzekering;
  • beschikt over vakvolwassen en ervaren medewerkers, die regelmatig worden bijgeschoold.
V:
Welke gereedschappen en materieel hebben lijmers van Euroblok BV standaard bij zich?
A:
Alle medewerkers hebben standaard bij zich:
  • werkkleding, veiligheidsschoenen, handschoenen en een bouwhelm
  • het kleine gereedschap zoals metseltroffel, lijmtroffel, duimstok, draad en kleine waterpas
  • een lijmmortelmixer
  • een lijmbak en lijmschep per wanddikte
  • een of meerdere kalkzandsteenknippers
  • een boormachine en een accuschroeftol
  • een bouwtrapje
V:
Voor welke gereedschappen en materieel kan Euroblok BV nog meer zorgen?
A:
Euroblok BV kan voor alle benodigde gereedschappen en materieel zorgen. Euroblok BV heeft op voorraad staan:
  • lijmkraantjes, zowel handzwenkers als elementenstelrobots, met een hijsvermogen tot 450 kg
  • een aangepaste lijmkraan speciaal voor (hoogbouw)projecten met weinig ruimte op de werkvloer
  • schragen met een hoogte van 0,60 - 1,00 - 1,25 - 1,50 en 1,75 meter
  • jukken met een verstelbare hoogte tussen 1,50 en 2,50 meter
  • elektrische palletwagens om de volle blokkenpallets op de werkvloer naar de wanden te rijden
  • elektrische stapelaars om de volle blokkenpallets op de werkvloer naar de wanden te rijden en op hoogte te houden
  • een heftruck op gas, geschikt voor zowel binnen- als buitenwerk, hefhoogte 5,20 meter
  • steenzaagtafels met een bladdiameter van 350 - 400 - 650 mm
  • gas- en kruithamers met patronen en nagels voor de bevestiging van ankers op staal of beton
  • diamantslijptollen, vellingkantslijpers, ytongzagen, een schuurtol en een muurzaag
  • transportmaterieel voor zowel de lijmkranen als het kleinere gereedschap en materieel
V:
Welke voorbereidingen moet ik treffen als ik mijn project door Euroblok BV laat uitvoeren?
A:
Zorg dat de voorbereidende werkzaamheden gereed zijn, kijk bij ‘Voorbereiding’ voor een overzicht. Stem de planning tijdig af (tenminste 1 week van te voren) en maak afspraken voor welke extra gereedschappen en materieel Euroblok BV zorgt. Zorg dat er voldoende werk ‘klaar staat’, zodat de lijmers tenminste 1 volle werkdag vooruit kunnen.
V:
Wat is de productie van een lijmer per dag?
A:
Dat hangt van diverse factoren af, maar globaal kunt u rekenen met een productie per man per dag bij:
  • lijm- en vellingblokken 67 mm: 20 vierkante meter
  • lijm- en vellingblokken 100 mm: 15 vierkante meter
  • lijm- en vellingblokken 120 mm: 13 vierkante meter
  • lijm- en vellingblokken 150 mm: 11 vierkante meter
  • lijm- en vellingblokken 214 mm: 8 vierkante meter
  • lijm- en vellingblokken 300 mm: 6 vierkante meter
  • elementen 67 - 120 mm, woningbouw: 35 vierkante meter
  • elementen 150 - 300 mm, woningbouw: 28 vierkante meter
  • elementen 67 - 120 mm, utiliteit: 29 vierkante meter
  • elementen 150 - 300 mm, utiliteit: 23 vierkante meter
Bij kalkzandsteen elementen ligt de productie bij aanvang altijd iets lager, en gaat die gedurende de looptijd van een project omhoog.
Dilateren
V:
Waarom moet ik een wand van kalkzandsteen dilateren?
A:
In kalkzandsteenwanden treden krimpspanningen op. Om die op te kunnen vangen, moet u op voldoende plaatsen dilatatievoegen aanbrengen. Het achterwege laten van deze voegen kan leiden tot scheurvorming.
V:
Welke typen dilataties zijn er?
A:
Er zijn twee typen dilataties: de koude dilatatievoeg en de gevulde dilatatievoeg. Daarnaast is er de flexibele wandaansluiting.
V:
Wat is een koude dilatatievoeg?
A:
Een koude dilatatievoeg is 0 tot 1 mm breed. U past deze voeg alleen toe in dragende of niet-dragende binnenwanden op een niet-vervormbare ondergrond. Voorbeelden van zulke wanden zijn een gefundeerde binnenwand en een binnenwand op een monoliete betonvloer op zand, bijvoorbeeld in een bedrijfshal.
V:
Wat is een gevulde dilatatievoeg?
A:
Een gevulde dilatatievoeg is ongeveer 10 mm breed en wordt helemaal gevuld met een elastisch blijvend vulmateriaal. U past ze alleen toe in wanden op een vervormbare ondergrond. Praktisch gezien gaat het om (niet-dragende) binnenwanden op een vrijdragende systeemvloer die de doorbuiging van deze vloer moeten kunnen volgen.
V:
Wat is een flexibele wandaansluiting?
A:
Een flexibele wandaansluiting past u toe tussen wanden die niet op dezelfde manier zijn ondersteund. Bijvoorbeeld bij de aansluiting tussen een niet-dragende binnenwand op een vrijdragende vloer en een gefundeerde wand.
V:
Welke dilatatieafstanden moet ik hanteren?
A:
In blinde wanden gelden voor verschillende wanddiktes verschillende wandlengten tussen dilataties:
  • wanddikte 67 mm (altijd niet-dragend): maximaal 4 m
  • wanddikte 100-150 mm: maximaal 6 m
  • wanddikte 214 en 300 mm: maximaal 7 m
V:
Hoe en waar moet ik (niet-)dragende gefundeerde binnenwanden dilateren?
A:
Voor het dilateren van deze wanden geldt de vuistregel dat u een koude dilatatie aanbrengt bij iedere sparing.
V:
Hoe en waar moet ik niet-dragende binnenwanden op buigende ondergronden dilateren?
A:
Voor het dilateren van deze wanden is er een aantal vuistregels:
  • breng in principe bij elke sparing een gevulde dilatatievoeg aan
  • sluit flexibel aan op een gefundeerde wand
  • dilateer bij de kruising met een steunpunt altijd ter plaatse van het steunpunt.
Verankeren
V:
Welke verankeringsproducten zijn er?
A:
De kalkzandsteenproducenten leveren voor kalkzandsteen een uitgebreid programma (lijm)ankers. Bijvoorbeeld lijmkoppelstrippen, lijmkozijnankers (in linkse en rechtse uitvoering), wandankers, dilatatieankers en lijm-spouwankers. Bij niet-dragende binnenspouwbladen moeten deze ankers sterk genoeg zijn om de windbelasting te kunnen opnemen. Verder is er de isolatiebevestiging en de randbeveiliging.
V:
Hoe veranker ik een wand van kalkzandsteen lijmblokken?
A:
U lijmt ankers in de lijmvoegen en verankert op die manier de wand. Zorg ervoor dat ankers in lijmvoegen niet dikker zijn dan 0,75 mm. De daarvoor vereiste lintvoegdikte is 2 mm. Zorg er dus voor dat u de lijmmortel niet te dun aanmaakt. Gebruik de juiste verankeringsmaterialen; zie de afzonderlijke vragen over verankeringsproducten. Lijm bij starre wandaansluitingen verticaal tenminste één lijmkoppelstrip per 600 mm. Breng bij wanden dikker dan 150 mm twee strips aan. Voor een flexibele wandaansluiting zijn twee typen ankers beschikbaar, afhankelijk van de bouwkundige situatie.
V:
Hoe gebruik ik wandankers?
A:
Een star wandanker gebruikt u bij starre wandaansluitingen en aansluitingen van vooraf gestelde houten kozijnen. Een dilaterend wandanker gebruikt u bij flexibele wandaansluitingen of als bijvoorbeeld de lintvoegen in wanddelen niet gelijk lopen. U verwerkt één anker per 600 mm hart-op-hart.
V:
Hoe gebruik ik een plafondveeranker?
A:
Een plafondveeranker gebruikt u voor het aansluiten van niet-dragende scheidingswanden en binnenspouwbladen aan een plafond. U verwerkt één anker per 900 mm hart-op-hart. Aan het begin en aan het eind van de wand verwerkt u één anker in de stootvoeg van de kalkzandsteen lijmblokken.
V:
Hoe gebruik ik een dilatatieanker?
A:
Een dilatatieanker gebruikt u in gevulde dilataties van ongeveer 10 mm om wanddelen aan elkaar te koppelen. U verwerkt één anker per 600 mm hart-op-hart.
V:
Hoe gebruik ik een lijmkoppelstrip?
A:
Een lijmkoppelstrip is er voor het onderling koppelen van wanden of wanddelen. In wanden van 150 mm dikte of minder verwerkt u één lijmkoppelstrip per 600 mm, in wanden dikker dan 150 mm verwerkt u twee lijmkoppelstrips per 600 mm.
V:
Hoe gebruik ik kozijnankers?
A:
Het is raadzaam kozijnankers van 50 bij 90 mm te gebruiken. U sluit er houten kozijnen mee aan op wanden van kalkzandsteen. U verwerkt één anker per 600 mm hart-op-hart. Let op: gebruik voor het aansluiten van vooraf gestelde houten kozijnen lijmkozijnankers. U verwerkt één anker per 600 mm hart-op-hart.
V:
Hoe gebruik ik een prik-spouwanker?
A:
Een prik-spouwanker gebruikt u voor het koppelen van een gelijmd binnenspouwblad met een gemetseld buitenblad. Werkt u 10 m of minder boven het maaiveld, gebruik dan vier ankers per vierkante m; werkt u meer dan 10 m boven het maaiveld, gebruik dan 6 ankers per vierkante m.
Aansluitingen
V:
Hoe sluit ik een wand van kalkzandsteen aan op de vloer?
A:
Niet-dragende wanden op een doorbuigende ondergrond, bijvoorbeeld een vrijdragend vloer, moet u flexibel aansluiten. Hecht de wand alleen de eerste en de laatste 400 mm aan de vloer en daarnaast uitsluitend bij hoeken en kozijnen. Gebruik een plastic folie onder wand om hechting te voorkomen. Niet-dragende binnenwanden op een niet-vervormbare ondergrond hoeft u niet op een folie te plaatsen. Dragende wanden past u uitsluitend toe op gefundeerde ondergronden. U sluit ze op de vloer aan met behulp van een stelvoeg van 10 tot 30 mm.
V:
Hoe sluit ik een wand van kalkzandsteen aan op aangrenzende wanden?
A:
Bij starre wandaansluitingen en aansluitingen van vooraf gestelde houten kozijnen gebruikt u starre wandankers om wanden van kalkzandsteen aan te sluiten op andere wanden. Een dilaterend wandanker gebruikt u bij flexibele wandaansluitingen of als bijvoorbeeld de lintvoegen in wanddelen niet gelijk lopen. Past u vanwege geluidseisen een cellenband toe, gebruik dan een cellenband met een gesloten celstructuur. Kijk bij ‘Verankering’ voor meer informatie over de toepassing van de verschillende soorten ankers.
V:
Hoe sluit ik een wand van kalkzandsteen aan op het plafond?
A:
Dat hangt ervan af of het een dragende of een niet-dragende wand is. Dragende wanden dragen later de bovenliggende verdiepingsvloer. Zorg ervoor dat dragende wanden aan de bovenzijde vlak zijn vóór de vloer wordt geplaatst. Vlak de bovenkant zo nodig uit met een deugdelijke mortelvoeg van ongeveer 10 mm. Gebruik beslist géén vilt! Een niet-dragende wand sluit u flexibel aan op de bovenliggende vloer, dus met (flexibele) plafondveerankers en montageschuim. Past u vanwege geluidseisen een cellenband toe, gebruik dan een cellenband met een gesloten celstructuur. Zie ook de vragen in de rubriek ‘Verankeren’.
Schoonwerk
V:
Kan ik kalkzandsteen metselstenen of -blokken gebruiken voor schoonwerk?
A:
Kalkzandsteen metselstenen of -blokken zijn geschikt voor éénzijdig schoonwerk. Houd een stootvoeg aan van 10 mm. Let op: span de metseldraad bij het stellen van de onderste laag altijd aan de zichtzijde. Verder is het van belang schoon metselwerk aan de bovenzijde af te dekken om inregenen te voorkomen.
V:
Hoe voeg ik een schoonwerkwand van kalkzandsteen metselstenen of -blokken?
A:
Bij het toepassen van schoonwerk werkt u de voegen in de wand van kalkzandsteen metselstenen of -blokken altijd af. Dat kan met voegspecie. Let erop dat de verhoudingen in deze specie liggen tussen de volgende uitersten: 1 deel cement, 1 tot 2 delen luchtkalk, 4 delen zand en 1 deel cement, 1 deel luchtkalk en 6 delen zand. Krab de voegen van tevoren minimaal 15 mm uit.
V:
Waarom zou ik kalkzandsteen vellingblokken gebruiken?
A:
Vellingblokken van kalkzandsteen hebben een esthetische meerwaarde. De blokken zijn aan alle kanten voorzien van een vellingkant die een fraai resultaat geeft. U kunt ze dus heel goed gebruiken bij wanden die in het zicht blijven en die er om die reden aantrekkelijk uit moeten zien.
V:
Hoe verwerk ik kalkzandsteen vellingblokken?
A:
U kunt kalkzandsteen vellingblokken verwerken zonder lijmmortel in de stootvoegen. De lintvoegen verlijmt u natuurlijk wel gewoon. Bij stootvoegloze verwerking is het extra belangrijk dat u de vellingblokken nauwsluitend tegen elkaar plaatst. Dat wil zeggen dat u ze tegen elkaar aan moet drijven, bij voorkeur met een vuisthamer met rubber kop. Geknipte of gezaagde passtukken kunt u beter wél met een gelijmde stootvoeg verwerken. Houd er wel rekening mee dat stootvoegloze verwerking alleen geschikt is bij wanden waaraan geen nadere eisen worden gesteld op het gebied van geluidwering of luchtdichtheid. Bij strengere eisen kunt u de verticale v-naden van de vellingblokken één- of tweezijdig dichtzetten (minimaal 3 mm) of werken met gelijmde stootvoegen.
V:
Kan ik kalkzandsteen vellingblokken ook verwerken in vochtige omstandigheden?
A:
Ja, dat kan - net als bij de andere kalkzandsteenproducten. Toch is het aan te raden om vellingblokken te verwerken in droge omstandigheden. De reden: vocht kan zorgen voor verkleuring van de blokken. U gebruikt ze immers voor schoonwerk en dan wil het oog ook wat.
V:
Kan ik kalkzandsteen vellingblokken gebruiken voor het optrekken van brandwerende wanden?
A:
Ja, dat kan. U kunt ze ook dan verwerken zonder lijm in de stootvoegen. Let er dan nog extra op dat u de blokken goed strak tegen elkaar plaatst en lees ook de vragen en antwoorden in de rubriek ‘Specifieke toepassingen’.
V:
Moet ik schoonwerkwanden nog verder afwerken?
A:
In principe niet. Kijk bij de vragen in de rubriek ‘Wandafwerking’ voor meer informatie over het afwerken van schoonwerk- en andere wanden van kalkzandsteen.
Wandafwerking
V:
Is het noodzakelijk dat ik een wand van kalkzandsteen afwerk?
A:
Het is mogelijk kalkzandsteen wanden onafgewerkt te laten. Zeker vellingblokken of -elementen kunnen prima onafgewerkt in het zicht blijven.
V:
Hoe kan ik gelijmde wanden van kalkzandsteen behangklaar afwerken?
A:
U kunt wanden van kalkzandsteen zowel met de hand als mechanisch afwerken met dunpleister of spuitpleister om hem behangklaar te maken. Vlak wel eerst oneffen naadaansluitingen en eventuele beschadigingen uit met een geschikt vulmiddel. Vervolgens kunt u de wand dun afpleisteren met een hechtgips of een spuitpleister. Volg daarbij het voorschrift van de leverancier. Bepaalde afwerkmaterialen hebben een groter vullend vermogen. Daarmee kunt u in twee lagen afwerken zonder vooraf de oneffen naadaansluitingen en dergelijke te hoeven uitvlakken. Raadpleeg hiervoor de leverancier van het afwerkmateriaal.
V:
Hoe kan ik gelijmde wanden van kalkzandsteen afwerken voor schilderen?
A:
Maak de wand eerst behangklaar (zie de betreffende vraag) en behandel de wand vervolgens met enkele mms pleisterwerk om er een schilderbare wand van te maken. Let op: te natte wanden kunnen niet worden afgewerkt met een dunpleister. Zorg daarom altijd voor een deugdelijke bescherming tijdens de ruwbouw, maak het casco zo snel mogelijk waterdicht en zorg voor goede ventilatie.
V:
Kan ik een wand van kalkzandsteen betegelen?
A:
Jazeker. Tegelwerk kunt u direct op een gelijmde wand aanbrengen. Is een uitvlaklaag nodig, gebruik dan een laag op basis van cement. Bij gipsgebonden uitvlaklagen loopt u het risico dat het tegelwerk loslaat; raadpleeg de leverancier van de tegellijmmortel.
V:
Als ik een wand van vellingblokken wil afwerken, hoe doe ik dat dan?
A:
Vellingblokken of -elementen kunnen in principe onafgewerkt blijven. Voor extra verfraaiing kunt u vellingwanden afwerken met een veegvaste verf of een spuitpleister. In die gevallen is het aan te bevelen de stootvoegen te verlijmen.
V:
Hoe werk ik schoon metselwerk van kalkzandsteen metselstenen of -blokken af?
A:
Schoon metselwerk van metselstenen of -blokken kunt u het best voegen met een prefab voegmortel met een zo licht mogelijke kleur. Bij prefab mortel is de kans op grote kleurverschillen het geringst. Bij op de bouw samengestelde mortels kunt het best kiezen voor een volumeverhouding tussen 1 deel cement, 0,5 deel kalk en 4 delen zand en 1 deel cement, 1 deel kalk en 6 delen zand. Gebruik eventueel wit cement. Nog lichtere voegen zijn mogelijk door een gedeelte zilverzand in plaats van normaal voegzand te gebruiken.
V:
Hoe werk ik vuil metselwerk van kalkzandsteen metselstenen of -blokken af?
A:
Wanden van vuilwerk werkt u op een traditionele wijze af met een dikke raaplaag of een mechanisch aan te brengen afwerkmortel op basis van gips. Zet tegels in mortel of lijm ze op een egalisatielaag.
Winterwerk
V:
Kan ik kalkzandsteen ook verwerken in winterse omstandigheden?
A:
U kunt producten van kalkzandsteen verlijmen bij lichte vorst. De snelle sterkteontwikkeling van de speciaal voor koude omstandigheden ontwikkelde wintermortel maakt vers lijmwerk minder gevoelig voor vorst dan traditionele mortels. U kunt doorwerken bij temperaturen tot -3°C.
V:
Wat is wintermortel?
A:
Wintermortel is een speciaal voor koude omstandigheden ontwikkelde lijmmortel. U kunt met wintermortel ook bij temperaturen beneden het vriespunt doorgaan met het verlijmen van kalkzandsteen lijmblokken. De wintermortel is te verwerken bij temperaturen tot -3°C.
V:
Hoe maak ik wintermortel aan?
A:
Meng 25 kilogram mortel (de inhoud van één zak) met ongeveer 6 liter schoon leidingwater tot een smeuïge massa ontstaat en meng daarna nog minimaal een minuut door. Houd bij het aanmaken rekening met de verwerkingstijd: maak niet te veel lijmmortel in voorraad aan om bevriezing te voorkomen. Raadpleeg ook de aanwijzingen op de verpakking.
V:
Hoe voorkom ik dat vers lijmwerk bevriest?
A:
Neem een aantal voorzorgsmaatregelen op de bouwplaats.
  • Bescherm materiaal en materieel tegen vocht en vorst door het af te dekken, op minimaal twee baddingen of houten regels te plaatsen of bijvoorbeeld op te slaan in een (verwarmde) loods.
  • Beschut de werkplek.
  • Dek vers lijmwerk af.
  • Verwerk geen bevroren of beijzelde kalkzandsteenproducten.
  • Houd hijsgaten in lijmblokken en elementen ijsvrij.
  • Breng lijmmortel pas kort voor het stellen van blokken of elementen aan.
  • Strooi bij voorkeur los (brekers)zand; pekel of keukenzout tast lijm- en metselwerk aan.
  • Voorkom plasvorming op de werkplek.
V:
Kan ik zout gebruiken om de werkplek ijsvrij te maken?
A:
Gebruik voor het ijsvrij maken van de werkplek liever los (brekers)zand; pekel of keukenzout tast lijm- en metselwerk aan.
Specifieke toepassingen
V:
Kan ik met kalkzandsteen ook brandwerende wanden optrekken?
A:
Jazeker. Kalkzandsteen is een onbrandbaar materiaal. In combinatie met de andere voordelen maakt dat van kalkzandsteen een uitstekend bouwproduct voor het optrekken van brandwerende wanden. In principe kan dat op dezelfde manier als elke andere wand. Extra aandacht verdienen de aansluitingen: die moet u brandwerend afwerken.
V:
Hoe lang is een wand van kalkzandsteen in staat een brand tegen te houden?
A:
Een wand van 100 millimeter dik is langer dan 90 minuten brandwerend, een wand van 120 millimeter minimaal 120 minuten, een wand van 150 tot 175 millimeter houdt een brand langer dan 200 minuten tegen en een wand dikker dan 214 millimeter is zelfs meer dan 360 minuten brandwerend. Let op: dat geldt voor wanden tot 3 meter hoogte. Bij hogere wanden moet een nieuwe berekening worden gemaakt van de wanddikte.
V:
Welke eisen worden er gesteld aan een brandwerende wand van kalkzandsteen?
A:
Het Bouwbesluit geeft aan dat een brandwand onder meer moet voldoen aan een bepaalde eis op het gebied van branddoorslag en -overslag, de zogenoemde WBDBO-eis.
V:
Hoe trek ik een brandwand van kalkzandsteen op?
A:
In principe trekt u een brandwand van kalkzandsteen op precies dezelfde manier op als elke andere wand. Houd wel rekening met de volgende aandachtspunten. Steun niet-dragende brandwerende wanden altijd aan de bovenzijde om uitbuiging bij brand te voorkomen. U kunt vellingblokken gebruiken, ook zonder lijm in de stootvoegen, maar dan is het bijzonder belangrijk dat u ze goed strak tegen elkaar verwerkt. Bescherm brandwerende wanden die bovendaks doorlopen tegen weersinvloeden. Bekleed stalen kolommen met brandwerend materiaal. Staal kan bij brand vervormen en daarmee de constructie van de brandwand verzwakken. Voer aansluitingen met beton- en staalconstructies flexibel en brandwerend uit. Plaats bij koude dilatatievoegen (zie de rubriek ‘Dilateren’) de blokken met de profilering strak tegen elkaar. Breng geen onbeveiligde doorvoeren aan in de brandwerende wand; dat brengt de brandwerendheid in principe terug tot 0 minuten!
V:
Ik ga lijmen met kalkzandsteen elementen. Kan ik die zelf verwerken?
A:
Elementen lijmen is een specialistisch werk, waarbij alleen een goed ingewerkte ploeg tot een goed resultaat kan komen. Het is aan te bevelen om dit uit te laten voeren door een gespecialiseerd lijmbedrijf.
V:
Ik zie dat Silka L4 en V4 blokken levert. Wat zijn dat voor blokken?
A:
Het L4 blok en het V4 blok van Silka zijn kalkzandsteen blokken waarin vooraf vier leidingkanalen zijn aangebracht. Zo kunt u leidingen aan het zicht onttrekken zonder hak-, breek- en freeswerk. Ook wanneer u de leidingen pas later aanbrengt. Het enige verschil tussen L4 en V4 is dat het L4 blok geen vellingkanten heeft en het V4 blok wel.
V:
Hoe verwerk ik het L4 en V4 blok?
A:
U verwerkt het L4 blok en het V4 blok net zo snel en gemakkelijk als andere kalkzandsteen blokken. Ze sluiten precies op elkaar aan en ze zijn ook geschikt bij toepassing van breedplaatvloeren met minimale oplegging.
V:
Wat is een Silka Klimaatwand?
A:
De Silka Klimaatwand is een wandoplossing met kalkzandsteen die werkt op basis van stralingswarmte. Silka levert Klimaatwandblokken met aan één zijde vooraf aangebrachte sleuven (diepte 30, breedte 20 mm, afstand h.o.h. 150 millimeter). In deze sleuven komt een polyethyleen leiding waarin water van 30° tot 50°C circuleert. Het water zorgt ervoor dat de wand warmte gaat uitstralen. Stralingswarmte zorgt snel voor een behaaglijke temperatuur.
V:
Heb ik voor een Silka Klimaatwand ingewikkelde installaties nodig?
A:
Een Silka Klimaatwand kan worden aangesloten op een gewone HR cv-ketel of kan gebruikmaken van zonne- of aardwarmte. In principe werkt een wand installatietechnisch dus op dezelfde manier als een traditionele radiator.
V:
Hoe verwerk ik Silka Klimaatwandblokken?
A:
De verwerking van Silka Klimaatwandblokken gaat hetzelfde als die van lijmblokken. Ze kunnen dus handmatig worden verlijmd. Zorg ervoor dat de sleuven recht boven elkaar zitten en verwijder eventuele lijmresten. Werk de sleuven af met kalk- of gipsmortel.
V:
Silka levert ook Klimaatwandelementen. Kan ik die zelf verwerken?
A:
Voor Klimaatwandelementen geldt hetzelfde als voor de standaardelementen van Silka: ze worden in de regel verwerkt door een gespecialiseerd lijmbedrijf.
Milieu/duurzaamheid
V:
Is kalkzandsteen een milieuvriendelijk bouwmateriaal?
A:
Kalkzandsteen is een bouwmateriaal dat bestaat uit uitsluitend de natuurlijke grondstoffen zand, kalk en water. Grondstoffen die ruim voorradig zijn, nu en in de toekomst. De productie vraagt relatief weinig energie en kent geen schadelijke uitstoot. De meeste processen die tijdens de productie van kalkzandsteen plaatsvinden, zijn nauwelijks energie vragende chemische processen. Kalkzandsteen kan na gebruik weer dienen als basis voor de fabricage van nieuwe producten. Belangrijk is ook dat kalkzandsteen tijdens het gebruik bijdraagt aan een beter milieu. In de zomer blijven gebouwen van kalkzandsteen koeler, waardoor minder hoeft te worden gekoeld met bijvoorbeeld airconditioning, terwijl ze in de winter langer warm blijven - beter isoleren dus - waardoor er minder hoeft te worden verwarmd. Juist vanwege deze bijzondere accumulerende en isolerende eigenschappen is kalkzandsteen geschikt om praktische bouwoplossingen mee te creëren die bijdragen aan minder energieverbruik.
V:
Is kalkzandsteen een duurzaam bouwmateriaal?
A:
Ja, kalkzandsteen is bijzonder duurzaam. Het behoudt zijn eigenschappen gedurende de hele levensduur van een bouwwerk en kan daarna eenvoudig worden hergebruikt bij de productie van nieuw kalkzandsteen.
V:
Hebben de producenten van kalkzandsteen een milieubeleid?
A:
Jazeker. De producenten besteden veel aandacht aan de milieuaspecten van de productie en het gebruik van haar producten. Zij bevorderen op diverse manieren een verantwoord gebruik van grondstoffen en energiebronnen. Bijvoorbeeld door niet méér grondstoffen en energie te gebruiken dan strikt noodzakelijk is en waar mogelijk hergebruik te stimuleren. Daarnaast werken ze aan een zo efficiënt mogelijk gebruik van energie in de gebouwen die van hun bouwproducten worden gebouwd.